معرفی گیاه پاچیرا

پاچیرا با نام علمی pachira aquatica از خانواده ی Malvaceae است که خاستگاه اصلی آن آسیای شرقی، آمریکای جنوبی و مرکزی میباشد. این گیاه بیش از 77 گونه ی مختلف دارد. در محیط طبیعی خود پاچیرا تا 20 متر و در منزل تا 180 سانتیمتر رشد میکند. پاچیرا نامهای غیر علمی دیگری هم دارد مثل: بلوط گویان، بلوط مالابار، درخت خوش شانسی و درخت پول. پاچیرا هم چنین نماد خوشبختی و خوشانسی هم میباشد. یکی از ویژگی های مهم گیاه پاکسازی هواست. گونه هایی از پاچیرا در تابستان به گلدهی میرسند. 

گیاه شناسی پاچیرا

نامهای رایجدرخت پول، درخت خوش شانسی
بومیآسیای شرقی ، آمریکای جنوبی و مرکزی
خانوادهMalvaceae
میزان رشد180 سانتمتر در منزل 20 متر در محیط طبیعی
ویژگی های منحصر به فردتصفیه کنندگی هوا
دمای نگهداری15 تا 25 درجه سانتیگراد
بستر کشتترکیب پیت ماس و پرلیت
انواعدارای بیش از 77 گونه ی مختلف است
فصل گلدهیتابستان

شرایط نگهداری پاچیرا

  • نور: پاچیرا از جمله گیاهانی است که به محیطی روشن نیازمند است ،البته جای نگرانی نیست زیرا این گیاه می تواند در محیطی با سایه نسبی نیز رشد خوبی داشته باشد . توجه داشته باشید که این گیاه نسبت به نور زیاد و مستقیم خورشید حساس است و در صورت قرار گیری در شرایط مذکور دچار آسیب و سوختگی می شود . نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که محل نگهداری پاچیرا را به طور مداوم تغییر ندهید زیرا با این کار گیاه دچار آسیب شده و برگ های آن شروع به ریختن می کنند . توجه داشته باشید که پاچیرا از سری گیاهانی است که به سمت نور متمایل می شود به همین علت باید مرتبا آن را بچرخانید تا تمام بخش ها آن به یک اندازه نور را دریافت کند.
  • آبیاری: با اینکه به رطوبت علاقه مند است اما خاک خیلی مرطوب و خیس را نمیتواند تحمل کند. در تابستان هفته ای دوبار و در زمستان هفته اییکبار به آبیاری نیاز دارد. آب مورد استفاده برای این گیاه را از 24 ساعت  قبل داخل ظرفی روباز بریزید و اجازه دهید تا به همان حالت باقی بماند و پس از آن برای آبیاری گیاه استفاده کنید.
  • کوددهی: برای کوددهی گیاه  می توانید از کود مخصوص گیاهان سبز استفاده کنید ،علاوه بر این می توانید از کود های جامد مخصوص در خاک گیاه استفاده کنید . توجه داشته باشید که کوددهی بیش از حد می تواند منجر به بروز آسیب در گیاه شود ، در برخی موارد این آسیب به قدری جدی است که مانع از استوار ماندن گیاه می شود.
  • خاک: بهترین خاک برای کشت و نگهداری این گیاه ترکیب پیت ماس پرلیت است خاک های سنگین باعث نگهداری آب شده که توصیه نمیشود.
  • دما: پاچیرا از جمله گیاهانی است که از دمای خیلی کم و یا خیلی زیاد بیزار است و در صورت قرار گیری در شرایط مذکور نارضایتی خود را با تغییر در ظاهر خود نشان می دهد. به طور کلی دمای 15 الی 25 درجه سانتی گراد مناسب ترین دما برای نگهداری از این گیاه است. لازم به ذکر است هرچه به دمای 25 درجه سانتی گراد نزدیک تر شویم رشد مطلوب تر و بهتری را از گیاه مشاهده خواهیم کرد. توجه داشته باشید در صورتی که دمای محیط نگهداری به بیش از 25 درجه سانتی گراد افزایش یابد ،باید میزان رطوبت محیط را افزایش دهید در غیر این صورت گیاه شما دچارآسیب می شود.
  • رطوبت: رطوبت مناسب برای نگهداری پاچیرا باید حدود 45 الی 55 درصد باشد. برای تامین رطوبت مورد نیاز این گیاه می توانید از غبار پاشی برگ ها، بخار سرد و یا جزیره استفاده کنید

نحوه ی کشت و تکثیر پاچیرا

پاچیرا را میتوان از طریق بذر و قلمه زنی تکثیر نمود.

 تکثیر از طریق بذر

ابتدا بذر های تهیه شده را به مدت 24 ساعت در ظرفی با آب ولرم قرار دهید (انجام این کار باعث تسریع روند جوانه زنی در گیاه خواهد شد ). سپس بذر ها را به عمق یک سانتی متری در بستری از خاک نرم بکارید و با آبی بدون املاح اقدام به آبیاری آن کنید.

به منظور ایجاد محیط شبه گلخانه ای توصیه می شود سطح گلدان را با کیسه شفاف بپوشانید و گیاه را به محیطی با نور و دمای مناسب منتقل کنید(از قرار دادن گلدان در آفتاب مستقیم خورشید خودداری کنید .

زمانی که شاهد رویش جوانه ها در گیاه بودید به طور مداوم آن ها را به سمت نور بچرخانید تا تمامی جوانه ها به طور متقارن رشد کنند.

توجه داشته باشید که جا به جایی گلدان و از محلی به محل دیگر باعث ورود شوک به گیاه و ریزش برگ های آن می شود .

تکثیر از طریق قلمه :

استفاده از این روش برای تکثیر گیاه،روشی متداول تر و سریع تر از تکثیر به روش بذر است. برای تکثیر به این روش باید در هنگام خواب گیاه( فصل پاییز تا اواخر زمستان) قلمه ای به طول 15 سانتی متر را که حداقل دارای 2 گره است از گیاه مادری جدا کرده و سپس آن را در آب قرار دهید و تا زمان ریشه دار شدن گیاه صبر کنید ، پس ریشه دار شدن گیاه توصیه می شود تا آن را در گلدانی مجزا بکارید .

زمان تعویض گلدان

 پاچیرا نیاز به تعویض منظم و دائمی گلدان ندارد، به همین دلیل هر زمان که شاهد بیرون زدگی ریشه های گیاه از انتهای گلدان بودید باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید. بهترین زمان فصل بهار است. در شرایط گلخانه برای تعویض گلدان زمان خاصی وجود ندارد اما اگر در خانه باشد بهتر است که گلدان در فصل بهار تعویض شود. زمانی است که ریشه های گیاه از گلدان بیرون زده باشد تا دو سال نیاز به تعویض گلدان نیست.

آفت ها و بیماری های پاچیرا

پوسیدگی ریشه :این عارضه به دلایلی متعددی در پاچیرا ظاهر می شود که اصلی ترین آن ها عبارتند از:

  • آبیاری بیش از حد، خاک نامناسب، نامناسب بودن گلدان، زهکشی نامناسب، زرد شدن برگ ها:
  • زرد شدن برگ ها پاچیرا می توان، به دلایل مختلف کمبود رطوبت، خشکی خاک، جا به جایی زیاد گلدان،کوددهی بیش از اندازه و … رخ دهد.
  • لک و رنگ پریدگی برگ ها: عدم تغذیه و کوددهی مناسب در پاچیرا می تواند، منجر به بروز این آسیب در گیاه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *