
معرفی گیاه استئوسپرموم
استئوسپرموم یا مینای آفریقایی، یک گیاه چندساله است که در محیط های با شرایط مساعد، به عنوان یک گیاه پوششی کاربرد دارد. استئوسپرموم با گلهای زیبا، که در شب و روزهای ابری بسته، و روزها باز میشوند شناخته میشود. در شرایط ساحلی هم میتواند رشد کند. همچنین از این گیاه به عنوان یک گیاه تثبیت کننده ی خاک، میتوان استفاده نمود.
گیاه استئوسپرموم با نام علمی Osteospermu، از خانواده ی آستراسه به حساب می آید که بومی آفریقاست. نامهای دیگر گیاه استئوسپرموم، داوودی آفریقائی، گل مینای آفریقائی، spoone osteospermum، cape daisy و daisy میباشد.
از این رده بیش از 50 گونه شناسایی شده است که 35 گونه ی آن در آفریقا قرار گرفته است. این گیاه به طور کلی از 60تا 90سانتیمتر میتواند رشد کند. از این گیاه به عنوان یک پوشش میتوان استفاده کرد.
گلهای گیاه اوایل بهار تا زمانی که هوا گرم می شود شکوفا می شوند؛ اما برخی از نمونه ها در اواخر تابستان و زمانی که هوا خنک تر می شود، گلدهی مجدد دارند.
گیاه شناسی استئوسپرموم
نامهای رایج | داوودی آفریقائی، گل مینای آفریقائی |
بومی | آفریقا |
خانواده | آستراسه |
میزان رشد | 60تا 90سانتیمتر |
ویژگی های منحصر به فرد | استفاده به عنوان پوشش |
دمای نگهداری | 20 تا 27 درجه سانتیگراد |
بستر کشت | خاک برگ پوسیده +پیت ماس |
انواع | دارای 50 گونه ی مختلف است |
فصل گلدهی | بهار و تابستان |
شرایط نگهداری استئوسپرموم
- نور: استئوسپرموم گیاهی است که نیاز به نورکامل خورشید دارد، به طوری که این گیاه، باید روزانه 6 الی 8 ساعت نورخورشید را دریافت کند. کمبود نور در این گیاه باعث توقف رشد،کاهش گلدهی و یا عدم گلدهی می شود. البته لازم به ذکر است که در فصل تابستان و یا در هنگام ظهر از قرار دادن گیاه در برابر نور مستقیم خورشید اجتناب کنید.
- آبیاری: این گیاه در برابر خشکی مقاوم بوده و نیاز آبی متوسطی دارد، توجه داشته باشید که این گیاه در اوایل رشد خود نیاز بیشتری به آبیاری دارد. به طوری کلی در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح رویی خاک خشک شود و سپس اقدام به آبیاری مجدد کنید. دقت کنید که آبیاری گیاه به اندازه باشد تا از پوسیدگی ساقه و ریشه های آن اجتناب شود.
- کوددهی: به منظور رشد بهتر و تامین نیاز های گیاه هر دو هفته یک بار از کود های کامل استفاده کنید. همچنین می توانیداز کود گلدهی برای گلدهی بیشتر این گیاه استفاده کنید.
- خاک: استئوسپرموم به خاکی سبک با زهکشی بالا احتیاج دارد بنابراین توصیه می شود از ترکیب خاک برگ پوسیده +پیت ماس برای بستر آن استفاده کنید.
- دما: مناسب ترین برای نگهداری از گل استئوسپرموم 20 الی 27 درجه سانتی گراد است، البته این گیاه می تواند دمایی تا حداقل 10 درجه سانتی گراد و حداکثر 30 درجه را تحمل کند.
- رطوبت: رطوبت نسبی محیط(40 تا 70 درصد) برای این گیاه کافی است، در صورت نگهداری از این گیاه در مناطق گرمسیری میزان رطوبت موجود در محیط را افزایش دهید.
نحوه ی کشت و تکثیر گیاه استئوسپرموم
شما می توانید به دو طریق کاشت بذر و یا قلمه ساقه نسبت به تکثیر این گیاه اقدام کنید.
تکثیر به روش کاشت بذر:
برای تکثیر به روش کاشت بذر کافی است، در اوایل بهمن ماه اقدام کنید و بذر ها را بر روی بستر خاک بپاشید.توجه داشته باشید که پس از قرارگیری بذر ها بر روی بستر خاک دیگر بر روی آن خاک نریزید تا نور کافی در اختیار بذر ها قرار گیرد،این وضعیت را تا جایی ادامه دهید تا بذر ها شروع به جوانه زنی کرده و ریشه های گیاه استقرار یابد.
برای آبیاری بذر ها از روش غبار پاشی استفاده کرده تا مانع از حرکت و جا به جایی بذر ها شوید. پس از جوانه زنی بذر ها و رشد آن ها تا ارتفاع 3-5 سانتی متر آن ها را به بستر اصلی منتقل کرده و شرایط نگهداری را برای آن فراهم کنید.
توجه داشته باشید که از زمان کاشت گیاه تا نمایان شدن اولین گل حدود دو ماه طول می کشد.
تکثیر به روش قلمه ساقه:
برای تکثیر به این روش کافی است قلمه ای به طول 5-8 سانتی متر را از نوک ساقه جدا کنید. توجه داشته باشید که پس از جدا کردن برگ های موجود در قسمت پایینی قلمه باید حداقل دو جفت برگ (چهار عدد) بر روی قلمه موجود باشد، همچنین قلمه ها باید دارای حداقل یک گره باشند تا تکثیر به نحو احسن شکل گیرد.
پس از جدا سازی انتهای قلمه را به هورمون ریشه زایی آغشته کرده و آن را بستری از کوکوپیت و پرلیت قرار دهید. لازم به ذکر است که برای تکثیر به این روش از قلمه های بدون گل استفاده کنید، زیرا تکثیر گیاه از طریق ساقه های گل امکان پذیر نیست.
قلمه های کاشته شده پس از گذشت 3 الی 4 هفته ریشه دار می شوند.
زمان تعویض گلدان
در صورت مشاهده ریشه های گیاه و یا توقف گلدهی گیاه اقدام به تعویض گلدان کرده و گیاه را به گلدانی بزرگ تر منتقل کنید. در شرایط نگهداری در گلخانه، میتوان هر زمانی نسبت به تعویض گلدان اقدام نمود.
آفت ها و بیماری های استئوسپرموم
- شته: در صورت نگهداری استئوسپرموم خارج از محیط منزل، شته، گیاه را مورد حمله قرار می دهد. شته ها بر اثر آبیاری بیش از حد، به گیاه حمله کرده و در نهایت منجر به نابودی آن می شوند.
- کنه تارعنکبوتی: هوای گرم و خشک درفصول زمستان ممکن است باعث آلوده شدن گیاه به کنه تار عنکبوتی شود. این آفات در زیر برگ های گیاه قابل مشاهده خواهند بود، که در نهایت باعث ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ ها می شوند. در صورت مشاهده این عارضه میزان آبیاری را کاهش دهید و گیاه را از سایر گیاهان جدا کنید.
- شپشک آردآلود: شپشک ها باعث ایجاد توده های سفید رنگ بر روی برگ های گیاه می شوند که از شیره گیاه تغذیه می کنند و در نهایت منجر به ضعیف شدن گیاه و یا مرگ آن می شوند.
- برای رفع این عارضه، می توانید از محلول آب و صابون و یا سموم حشره کش نفوذی استفاده کنید.
- مگس سفید: از دیگر آفاتی که سلامت این گیاه را تهدید می کند، مگس سفید است که در زیر برگ های گیاه قرار می گیرد و با مکیدن آب و شیره باعث اختلال در رشد می شوند. مگس سفید همچنین با زخمی کردن گیاه باعث انتقال انواع قارچ و کپک به گیاه می شود.