معرفی گیاه فردوس
فردوس سبز گیاهی آپارتمانی است که نسبت به سایر گیاهان از مقاومت بالاتری برخودار است. این گیاه همیشه سبز متعلق به خانواده ی افوربیا می باشد. فردوس با عنوان های سینادنیوم گرانتی و سینادنیوم کامپکتوم نیز شناخته شده است؛ البته به آن بوته شیر آفریقایی نیز می گویند. گیاه فردوس با نام علمی Euphorbia grantii از خانواده ی افوربیاسه هاست. خصوصیت منحصر به فرد این گیاه که باعث نگهداری علاقه مندان به گل وگیاه شده است، وجود برگ های سبز رنگ که رگه های قرمز دارد و زیر آن ها به رنگ ارغوانی می باشد. همچنین میتوان این گیاه را به صورت درختچه نگه داری کرد و سمی بودن این گیاه است. ارتفاع این گیاه می تواند تا ۳ متر هم برسد. این گیاه گل نمیدهد، فقط برگهای زیبا و وجود ساقه باعث جذابیت آن شده است.
گیاه شناسی فردوس
شرایط نگهداری از گیاه فردوس
- نور: نور مورد نیاز برای رشد این گیاه باید فراوان باشد البته به صورت غیر مستقیم زیرا نور زیاد به داشتن برگ های زیبا برای این گیاه کمک زیادی می کند همچنین سبب شده تا ساقه های آن گوشتی تر شده و زیبای خود را از دست ندهد.
- آبیاری: برای آبیاری می توان هر دو روز یکبار به گیاه آب داد با اینکه از خانواده کاکتوس ها می باشد اما نیاز بیشتری به آب دارد و باید از خشک بودن بیش از حد خاک گلدان اجتناب کرد
- کوددهی: بهترین کود ها برای تقویت این گیاه کود هایی است که برای کاکتوس ها استفاده می شود مثل خاک کاکتوس گرین و اسید هیومیک.
- خاک: بهترین خاک برای این گیاه ترکیبی از ماسه سرند شده یا پیت ماس پرلیت شکری با رطوبت کافی همچنین خاک باغچه ای میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
- دما : این گیاه معمولاً در دماهای بسیار بالا هم می تواند مقاومت زیادی از خود نشان دهد هر چند که در دمای پایین هم تحمل زیادی دارد اما بهترین دما برای رشد این گیاه ۱۲ تا ۳۰ درجه می باشد.
- رطوبت: رطوبت معمولی اتاق برای رشد فردوس سبز کافیست. اگر به هر دلیلی آن را در محلی خشک و فاقد رطوبت قرار دادید برای فراهم کردن شرایط مناسب می توانید از روش ساخت جزیره استفاده کنید.
نحوه ی تکثیر و کشت گیاه فردوس
متداولترین روش تکثیراز طریق قلمه صورت میگیرد.
تهیه قلمه: برای تهیه قلمه از گیاه مادری به فاصله ۱۵ سانتی متر روی گلدان( یک الی دو بند) باقی مانده و بقیه برای قلمه زنی جدامیشود.
نوع قلمه ها: شاخه های بریده شده به اندازه تقریبی ۱۰ سانتی متری که دارای ۵ تا ۸ بند روی آن باشد.
نکته: برای کشت قلمه فردوسی باید قلمه آن به مدت یک روز پس از جدا شدن از گیاه مادری در انتظار کشت مانده تا شیره خود را کاملا از دست داده و آماده کشت شود.
نوع گلدان:
قلمه های آماده شده را در استکانی ۸ جدا از هم و در هر استکانی دو قلم قرار داده شود.
نکته مهم روی گلدان های پرشده هیچ سایه اندازی صورت نمیگیرد.
بستر کشت: ترکیب خاک ،ماسه سرند شده و دو پرلیت شکری با رطوبت بالا
زمان تعویض گلدان
فردوس گیاه سریع الرشد است لذا حتما به تعویض خاک و گلدان احتیاج خواهد داشت. معمولا هر ۱ الی ۲ سال یکبار ریشهها از روزنه های زیرین گلدان بیرون خواهد زد و این به معنای فرا رسیدن زمان تعویض گلدان است.
آفت ها و بیماری های گیاه فردوس
- لوله و جمع شدن برگ ها: آبیاری کم و تشنگی گیاه و دمای خشک و رطوبت خیلی کم محیط باعث ایجاد این مشکل است.
- زرد شدنِ همراه با ریزش برگ ها: آبیاری خیلی زیاد یا آبیاری خیلی کم بوجود این مشکل را به وجود می آورد.
- سوختن و قهوهای شدن نوک و حواشی برگ ها: مهم ترین علت سوختن برگ ها که در اکثر گیاهان نیز مشاهده میشود قرار دادن گیاه در معرض نور مستقیم آفتاب و یا آبیاری و غبارپاشی زیر تابش مستقیم میباشد.